Erdélyi-Középhegység

Szállás az Erdélyi – Középhegységben

Az Erdélyi – Középhegység az egyik legérdekesebb turisztikai célpont Romániában. A tájegység a karsztikus domborzatáról, gyönyörű tájairól, számtalan barlangjáról ( Medve – Barlang, Mézgedi – Cseppkőbarlang ), hasadékairól ( Tordai – Hasadék ), gleccsereiről, szorosairól, folyóiról, tavairól ( Lesi – tó, Dragán – tó ), földalatti tavairól és vízeséseiről híres. A hegység legmagasabb pontja megközelíti a 2000 m-t, mivel a legmagasabb csúcs a Nagy – Bihar 1849 méter magas.

A hegyvonulatok közvetlenül kapcsolódnak a Nyugati – Alföldhöz, a következő völgyeken keresztül: Belényes, Zaránd, Borod amelyek sűrűn lakott területek. A különleges állat – és növényvilágának köszönhetően, az Erdélyi – Középhegység természetvédelmi területté lett nyílvánítva. A hegység az egyedi karsztikus domborzata mellett ( Pádis – fennsík, Biharfüred, Csodavár, Aranyosfői jégbarlang, Pokol tüze jégbarlang stb.) más érdekességekkel is szolgál a turistáknak, mint például a Brádi Aranymúzeum ahol az aranykitermeléshez szükséges régi eszközökkel és szerszámokkal is megismerkedhetnek az ide latogatók.

A tájegység őslakosai a mórok, akik nyugodt, hallgatag, vendégszerető, bátor és hívő emberek. Ezek a különleges emberek a fából készített háztartási eszközeikről is híresek, amelyeket generációk óta készítenek, a legismertebbek a különleges kancsóik és hordóik.

Az Erdélyi – Középhegység méltán megérdemel egy látogatást ( akik voltak itt egyszer, többször is visszatértek ) mert a mesebeli tájaival elbűvöli a turistákat. Aranyos – völgye, a Bihar – csúcs, az Aranyosfői karsztikus komplexum, a Pádis – fennsík, Biharfüred tájai, a Mézgedi terület, a Sebes Körös völgye csak néhány a rengeteg látványosság közül amik felejthetetlen élmenyekkel várják a turistákat. A tájegység változatossága és gazdagsága, az élménydús turista utak sokasága illetve a sok legenda ( pl. A leányvásár legendája ) minden látogatót lenyűgöz.

Az Erdélyi – Középhegység tökéletes uticél azok számára akik a természet csodáiban szeretnének gyönyörködni. Számos panzió és hegyi szállás is van ebben a térségben, úgyhogy a turistautak után meg lehet pihenni ezekben és lehetőség van a hagyományos ételek megízlelésére is. A Jádremetei Lucian Panzió szállást ajánl az Erdélyi – Középhegységben, így lehetőséget nyújtva a környékbeli turisztikai látványosságok megtekintéséhez.

valea iadului
valea iadului